Maci csoport bemutatása

A Maci csoportba, a 2019/2020-as nevelési évben 23 gyerek jár, ebből 13 lány és 10 fiú . Bár a korcsoportunk középső nagy eltérések vannak a gyerekek között születési idejük szerint. Szeptemberben 2 új gyermek érkezett a csoportunkba. A kisfiúnak ez az első közössége, ő most éli át az első igazi leválás szomorúságát. Picit nehéz a reggeli elválás, de már napközben vidáman játszik. A kislány egy másik óvodába járt, neki az új szokásokkal, szabállyal kellett megismerkedni. Minden gyermekünk számára újdonság volt, hogy három új felnőttet kell elfogadniuk a volt óvónénijük távozása után. Hamar sikerült elfogadtatni magunkat, hiszen az óvoda szokás, szabály rendszere szinte azonos minden csoportban. Mi pedig, sok kedves mondókával, mesével, énekkel, játékkal, beszélgetéssel, igyekeztünk színesebbé tenni az összeszokás időszakát. A szülők elfogadóak, segítőkészek. Valamennyi gyermekünk ápoltan tisztán jár óvodába.

Ideiglenes csoport szobánk az óvoda közepén helyezkedik el. Méretét tekintve nem túl tágas, de barátságos. Igyekeztünk úgy berendezni, hogy gyermekeink számára megfelelő játszóhelyeket biztosítsunk. A fiúk és a lányok is szívesen főznek, terítenek, a babakonyhában, vendégül látva a babaszoba lakóit. Szerepjátékot játszanak, pl. gyógyítják a beteg babákat, alvós állatokat. A nagy szőnyegen lehetőség van, vasút, autópálya, nagyobb várak építésére. A középsős fiúk szívesen játszanak az autós szőnyegen. Mostanában nagyon népszerű a Tüske és Dupló játék is. Megteremtettük a feltételét, hogy a gyerekeink szabadidőben bármikor rajzolhassanak, gyurmázhassanak. Ceruzák, zsírkréták, különböző papírok, újságok, színezők, gyurmák állnak rendelkezésükre. Természetesen ezt a kínálatot szeretnénk kibővíteni a különböző eszközök, ragasztó, olló, dobozok, festékek helyes használatának megismertetése után. A bábozással is szeretnénk mégjobban megismertetni a gyerekeket hiszen a beszoktatásnál nagy segítségünkre volt egy – egy kedves bábfigura, ha vigasztalni kellett egy kisfiút, vagy kislányt. Szép esztétikus bábjaink, a mindig használható paraván, motiváló tényező, hogy előadjanak egy verset, dalt. A játékokat úgy választottuk, illetve választjuk ki a kolléganőmmel, hogy a középsősök életkori sajátosságainak, fejlettségüknek, eltérő érdeklődési körüknek, megfelelő legyen. Játékkészletünk gazdag. A teljesség igénye nélkül van többféle memória játék, figyelem, megfigyelőképesség fejlesztő társasok, alak, forma szín felismerő játékok, dominók, kártyák, kirakók, térbeli játékok, beszéd, kommunikációfejlesztésre alkalmas társasok, mágnes tábla, Dupló, stb.. A Tároló szekrényben úgy helyeztük el, hogy időnként cserélhessük, ha már lankadna az érdeklődésük, illetve fejlődnek okosodnak, és már nagyobbak számára való, eszközzel is tudnak játszani.

Csoportszobánk része a természet sarok, ahol az évszakok változásait, illetve az aktuális ünnepeinket követve kiállítjuk gyűjteményeinket, például: terméseket, leveleket, köveket, virágokat, dugványokat, kagylókat, csigákat, ágakat, képeket, stb.
Szobánkban a bútorok, textíliák színei harmonizálnak egymással. Ha az óvoda költségvetése megengedi, kérni fogjuk a sötétítő függönyünk cseréjét, egy melegebb színre, hogy ezzel is kellemes megnyugtató, esztétikus környezetet teremtsünk óvodásainknak.
Gyermeköltözőnk nem túl tágas, de minden kisgyereknek megvan a jellel ellátott helye, doboza, fogasa, zsákja, polcrésze, ahol megfelelő szervezéssel, és renddel, kényelmesen átöltözhet. Az öltöző falán kapnak helyet a szülők számára kihelyezett tájékoztatók, ajánlások, programok, emlékeztetők. A szülők létrehoztak a Maci csoportnak egy zárt levelező csoportot, így interneten is el tudjuk juttatni számukra a fontosabb információkat. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az óvoda házirendjét is így kapták meg. Az öltözői nagy parafa táblán a gyerekek alkotásai láthatók.

Fürdőszobánkban 3 mosdó, és 3 WC. /Melynek mindegyikén függöny van felszerelve, hogy kellő intimitást biztosítsunk gyermekeink számára!/ áll a gyerekek rendelkezésére. Ha egyszerre többen használják pl. udvari játék előtt, általában nemek szerint elkülönítve teszik.

Gyerekeink lelkesen fogadnak minden kezdeményezést, bármilyen tevékenységre könnyen motiválhatóak. Imádják az ének-zenét, a bölcsödéből is sok dallal és mondókával érkeztek. Ketten is különösen jó hallásúak, szépen énekelnek. Szívesen hallgatnak mesét, tanulnak verseket, melyeket már most, bábozásnál, de akár rajzolás, néha öltözködés közben, spontán előadnak. Van két-három gyerekünk, akik hihetetlen gyorsasággal jegyzik meg a tanultakat. Csoportunkban 23 gyerek közül 21 szépen beszél. 2 gyermek kiscsoportos kora óta logopédiai fejlesztést kap. Ábrázolni, festeni, gyurmázni, nyomdázni, mindenki szeret, szívesen nézegetik, mutogatják szüleiknek, munkáikat az öltözőben.

A testnevelés különösen kedvelt tevékenység. Már kiscsoportban is mozogtak a tornateremben. Megbeszéltük, hogy ott hogyan kell viselkedni, hogy ne történjen baleset. Heti két alkalommal is van lehetőségünk, mozgás foglalkozásra, a mindennapos testnevelés mellett. Fontosnak tartjuk azonban, hogy a gyerekek minden nap mozoghassanak kötetlenül a szabadlevegőn.

Az óvodán kívül is szervezünk programokat. Idén már volt alkalmuk a Zuglói Civilházban ismerkedni a szőlő darálással, must készítéssel. Szeretnénk elsétálni a gyerekekkel, megnézni milyen gyümölcsöket árul a zöldséges. Reméljük, hogy a szomszédos Zuglói Civilházban idén is el tudunk menni gyerek programokra. Tavasszal szeretnénk ellátogatni az Állatkertbe. Valamint közös, családi kirándulást tervezünk az egyik hétvégén a szülőkkel.
A gyerekek szülei, aktívak, segítőkészek. Remélem, aktivitásuk a jövőben is megmarad, és szívesen részt vesznek majd közös programjainkon! Mindannyian naponta érdeklődnek gyermekük iránt. Véleményünkre odafigyelnek, időnként tanácsot kérnek nevelési kérdésekben. Együttműködésünket kölcsönös tisztelet, bizalom jellemzi.

Óvodapedagógusok:

  • Czipa Lászlóné, Módos Katalin
  • Dajkák: Dudás Szilvia, Tóth Ilona Juliánna

Elérhetőségeink:

Telefonszám: